Düğün salonu seçimi, düğün yapacak düğün sahiplerinin ve çiftlerin en önemli konusudur. Uykuları kaçırır, strese sokar, kısacası danışmanlık almayan herkesi çok yorar. Biz bu özel gün için mükemmel mekanı bulmalarına yardımcı olabilecek bilgileri kısaca paylaşalım, daha detayı için aramanızı rica edelim.
İşte düğün salonu seçimini kolaylaştıran bazı bilgiler:
Bu bilgiler ve önerilerle donanmış, düğün salonu seçiminizi kolaylaştıracak ve düğün gününüzün güzel ve unutulmaz bir deneyim olmasını sağlayacak danışman için lütfen form ile bilgilerinizi paylaşın.
İstediğiniz gibi bir düğün salonunda düğününüz yapmak için elinizi çabuk tutmak zorundasınız. Düğün salonu rezervasyonları genellikle düğünden aylar önce yapılır. İdeal olarak, düğün salonunu 6-12 ay önceden ayırtmak en iyisidir.
Ancak, popüler tarihler ve mekanlar için bu süre daha uzun olabilir ve 12-14 ay önceden rezervasyon yapmanız gerekebilir. Daha az popüler dönemlerde ve mekanlarda ise, 3-6 ay öncesinden rezervasyon yapmanız yeterli olabilir.
Önerimiz: Düğün tarihinizi ve mekanınızı belirlerken düğünler az yapıldığı tarihleri seçecek esneklikte olmak, daha fazla seçenek ve uygun fiyatlarla karşılaşmanızı sağlayabilir.
Ülkemizde de dünyada da düğünler genellikle hafta sonları düzenlenir, özellikle Cumartesi günleri tercih edilir. Cumartesi günleri, davetlilerin iş ve diğer günlük sorumluluklarından uzaklaşarak düğüne katılmalarını kolaylaştırdığı için popülerdir. Pazar günleri de düğünler için sıklıkla tercih edilir, ancak Cumartesi günlerine göre biraz daha az yaygındır.
Düğün sahibi aileler ve çiftler maliyetleri düşürmek ve daha uygun fiyatlar elde etmek için hafta içi düğünler düzenleyebilir. Düğün günü seçimi ailelerin ve çiftin tercihlerine, bütçesine ve mekanın uygunluğuna bağlıdır.
Düğünler hangi aylarda yapılır: Ülkemizde düğünler yıl boyunca gerçekleştirilebilir, ancak bazı aylar düğünler için daha popülerdir. Düğün sezonunun en popüler ayları genellikle ilkbahar ve yaz aylarıdır. Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları, sıcak hava ve güzel doğa koşullarından dolayı düğünler için tercih edilir. Sonbaharda, Eylül ve Ekim ayları da popülerdir ve güzel renkler ve ılıman hava koşulları sunar.
Düğün salonu parasını kim öder sorusu aslında biz de şöyle de sorulur düğün salonunu kim tutar? Çünkü ülkemizde nişanı kız tarafı, düğünü erkek tarafı gibi adetlerimiz vardır.
Şöyle bir örnek paylaşıyorum: Düğün kartı ve basımının masrafları erkek tarafına aittir. -Düğün salonu ve müzik eğlence masraflarını damat tarafı karşılar. -Gelinlik ve gelinlik aksesuarlarını (ayakkabı, küpe, kolye, korse, çorap, sutyen, jartiyer,) ve masraflarını damat tarafı karşılar.
Düğün salonu ücretinin (parasının) kimin ödeyeceği, kültürel ve kişisel faktörlere bağlı olarak değişir. Geleneksel olarak, düğün masraflarının çoğu gelinin ailesi tarafından karşılanır ve bu genellikle düğün salonu ücretini de içerir. Ancak, günümüzde çiftler ve aileler bu masrafları daha esnek ve eşit bir şekilde paylaşma eğilimindedir.
Düğün masraflarını kimin karşılayacağı konusunda net bir anlayışa sahip olmak önemlidir. Çiftler ve aileler, düğün bütçesini ve masrafların nasıl paylaşılacağını konuşarak anlaşmaya varmalıdır. Böylece, herkes süreç boyunca ne beklemesi gerektiğini bilir ve sürpriz masraflarla karşılaşmaz.
Düğünde yapılacakların sırası, kültüre ve çiftin tercihlerine bağlı olarak değişebilir. Fakat sıklıkla yapılan bir sıralama vardır, işte çok görülen bir düğün sıralaması:
Unutmayın ki düğünlerdeki etkinlikler ve sıralamalar, kültürden kültüre ve çiftin tercihlerine göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle, düğününüzü planlarken kendi değerlerinizi ve isteklerinizi göz önünde bulundurun.
Düğün salonunda ikram edilecek yiyecek ve içecekler, çiftin tercihlerine, bütçesine, kültürel geleneklere ve düğün temasına bağlı olarak değişir. İşte düğün salonlarında sıklıkla ikram edilen yiyecek ve içecek önerileri:
Düğün menüsünü planlarken, konuklarınızın beslenme ihtiyaçlarını (örneğin, alerjiler, vejetaryenlik, veganlık veya dini gereklilikler) ve bütçenizi göz önünde bulundurun. Düğün salonu veya catering hizmeti sağlayıcısı ile menü seçenekleri ve özel istekler konusunda iletişim halinde olun.
Hukukumuzda düğün yapmak için kimseden izin almaya gerek yoktur. Dolayısıyla valiliğin izin verip vermeme gibi bir yetkisi olamaz. 2. İzin vermemenin hukukî dayanağı 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 22’nci maddesi olamaz.
İçişleri Bakanlığı’nın genelgesinde konuyla ilgili şu ifadelere yer verildi: Nikah ve Düğün merasimlerinde; Yiyecek/içecek ikramı yapılabilecektir. Canlı müzik icrası da dahil olmak üzere müzik yayını saat 24.00‘e kadar yapılabilecektir.